Vitra Conference Pavilion. Tadao Ando

The idea of having the main program concealed under the ground level is to provide priority to nature.

In 1993, the Japanese architect Tadao Ando designed his first building outside of his hometown. The Conference Pavilion is located at the Vitra Campus, in Germany.
The path that leads and encompasses the visitors towards the interior of the pavilion has a significant association with meditation and nature. The design intent was so controlled, that the sensations are simply peaceful and pure.  
From far, one can sense the elegant and clean proportions of the building, contrasting with the neighboring deconstructive building by Frank Gehry. 
The conference pavilion is composed of two levels. However, the main structure is contained below the ground. The purpose of having the main program concealed under the ground level was to give priority to nature. Ando tried to save as many existing trees on the site. Unfortunately, three of the trees couldn’t be saved. Yet, its presence lays on the bare concrete of the façade, where the leaves of the trees were impressed.
The building is mostly composed of concrete and minimal glazing. The highly ordered spatial articulation of the design is clear, and it can be sensed throughout the site and the interior spaces.
img_4268

INTERSECTIONS = INTERIOR | EXTERIOR

wall-long

1993
Conference Pavilion
Tadao Ando
Mon-Sun 10am-6pm.
Charles-Eames-Straße,
Weil am Rhein, Germany
Texts, photographs and diagrams by Michelle Chedraui.